The Watch Site banner

Instrukcja obsługi Alba V600

11K views 9 replies 5 participants last post by  Seikofant  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Dopiero co to odebrałem, kiedy miałem 16 lat nosiłem coś podobnego, ale z czarnego plastiku.

Ma interesujący, ale skomplikowany mechanizm V600 sterowany lunetą, którego obsługi już nie pamiętam.

Mam nadzieję, że ktoś ma do tego instrukcję obsługi?

#5 · (Edited)
Dzięki Merritt, wygląda na to, że to dokładnie ten sam mechanizm, ale z innym oznaczeniem.
8V20 musi być dla marki Seiko, a V600 dla marki Pulsar/Alba.
8V22 ma funkcję czasu światowego, a nie timera, więc chyba będę musiał sam rozgryźć ustawienie timera.

#6 ·
Jeśli potrzebujesz pomocy, skontaktuj się ze mną. 8V20/V600 to świetne zegarki i bardzo niedoceniane. Przypominają mi zegarki 8MXX i 6MXX z tańczącymi wskazówkami. Wskazówki 8V20 obracają się wdzięcznie po obróceniu ramki, co jest dobrą zabawą dla WIS. Funkcje są przydatne, ale dla mnie projekty 8V20 są trochę zbyt krzykliwe, dlatego sprzedaję swój. Wolę wygląd Twojego V600.

#7 ·
Jeśli potrzebujesz pomocy, skontaktuj się ze mną. 8V20/V600 to świetne zegarki i bardzo niedoceniane.
Przypominają mi zegarki 8MXX i 6MXX z tańczącymi wskazówkami.
Wskazówki 8V20 obracają się wdzięcznie po obróceniu ramki, co jest dobrą zabawą dla WIS.
Funkcje są przydatne, ale dla mnie projekty 8V20 są trochę zbyt efektowne, dlatego sprzedaję swój.
Wolę wygląd Twojego V600.
Uwielbiam sposób, w jaki wskazówka sekundowa cofa się w trybie timera.
Ale podobnie jak w Twoim przypadku, wydaje się to słabym punktem w konstrukcji, ponieważ po chwili zacina się i zatrzymuje.

Seiko wyprodukowało kilka naprawdę świetnie wyglądających Alb, niestety wiele z nich było przeznaczonych na rynek krajowy w Japonii, więc rzadko je widać.

#8 ·
Cześć,

Niedawno nabyłem wersję Franklin Mint i zastanawiam się, czy jest zablokowana, ponieważ na tarczy widnieje napis "odblokuj" i nie wykonuje żadnych innych funkcji poza ustawianiem czasu. Rzeczywiście, ustawianie czasu to tylko wskazówka godzinowa i nie mogę ustawić wskazówki sekundowej ani wskazówki pomocniczej w trybie "match" lub zerowym.

Spędziłem pół dnia z moim multimetrem, wykonując testy widoczne w instrukcji serwisowej i wszystko wydaje się działać, trzy piny przełączników są również wolne i czyste, więc zastanawiam się tylko, co się dzieje, ponieważ jest to nieskazitelny chronometr, który po prostu nic innego nie robi :S

Co to jest ta blokada/odblokowanie i jak można ją wyłączyć, jeśli jest zablokowana?

#9 ·
Od mojego ostatniego postu zebrałem już wszystkie wersje Pulsar zegarków z tańczącymi wskazówkami, ale ostatnio nabyłem martwego, ale w idealnym stanie Seiko 8V20, który wydaje się nie mieć impulsu.

Na szczęście na ebayu są dostępne nowe płytki drukowane dla 8V20/V600.

Miałem miłą zabawę z Seiko, którzy zapytali mnie, skąd mam mojego Pulsara V693, ponieważ w ich plikach zegarek po prostu nie istniał, to bardzo skomplikowany timer do żeglarstwa z tańczącymi wskazówkami i super fajny, oparty na wariancie Seiko, wierzę, że jest też Alba wykonana w małych ilościach.

#10 ·
Od mojego ostatniego postu zebrałem już wszystkie wersje Pulsar zegarków z tańczącymi wskazówkami, ale ostatnio kupiłem martwego, ale w nieskazitelnym stanie Seiko 8V20, który wydaje się nie mieć pulsu.

Na szczęście na ebayu są dostępne płytki drukowane NOS dla 8V20/V600.

Miałem zabawny czas z Seiko, którzy zapytali mnie, skąd mam mojego Pulsara V693, ponieważ z ich plików zegarek po prostu nie istniał, to bardzo złożony timer do żeglarstwa z tańczącymi wskazówkami i super fajny, oparty na wariancie Seiko, wierzę, że jest też Alba, która jest produkowana w małych ilościach.
Przepraszam, że odgrzebuję (w pewnym sensie) stary wątek, widziałem kilka twoich filmów na YT na ten temat, ale czy możesz mi o tym coś powiedzieć? (Myślę, że jeśli ktoś mógłby?). Dziwny numer seryjny, zaczyna się
Image
201, co zakładałem, że to styczeń 2000 roku. Wymyśliłem, jak używać trybu demo, co jest dość zabawne, zresetowałem wskazówki i Chrono. Wymyśliłem to z instrukcji obsługi 6M25.

To dla mnie zupełna nowość.

Image